Hjärnträning

Att träna hjärnan är ett hett och på sätt och vis kontroversiellt ämne. Min övertygelse är ändå att ”träning” av hjärnan är att rekommendera. Mycket forskning visar på att vi faktiskt kan göra ganska mycket för våra hjärnor genom att tillämpa lite sunt förnuft och neurovetenskap. Man vet att löpning fristätter hormoner som påverkar minnet och inlärningsförmågan. Arbetsminnet och koncentrationen fäller stort avgörande för resultatet på ett så kallat ”IQ-test”. Vår blodsocker-nivå påverkar starkt arbetsminnet och därmed IQ-test resultatet. Fettsyror av typ DHA, EPA spelar en viktig roll för att våra nervbanor skall fungera bra  etc etc. Det mest intressanta resultatet som har producerats enligt mig är upptäckten att träning av arbetsminnet leder till förbättringar på resultat som mäter såkallad ”flytande intelligens”. Det vill säga vår förmåga att hantera ny information och dra en slutsats utifrån den.  Programmet finns som tur är gratis och går att ladda ned här. Där finns också bra mycket mer information och diskussion om ämnet än vad man kan önska.

Men jag har sett tydliga förbättringar av att träna hjärnan. Placebo eller ej, det har hjälpt mig. Nu skall sägas att mina ”flytande intelligens” resultat har varit minst sakt varierande. Med en topp på över 150 när jag gjorde ”pilottester” och med en lägsta nivå på runt 110. Resten av poängen har alla varit därimellan. Arbetsminnet har jag nog aldrig haft besvär med det, jag hade en halv standardavvikelse över kravet för en stridspilot vilket innebär cirka 12 siffror. Har testat mig på nätet och uppnåt 11, samt 9 under stark tidspress. Däremot har jag ju uppnåt dessa resultat efter träning så det är väl omöjligt att säga hur jag hade presterat om jag inte tränat. Men hur som helst, dual-n-back förbättrar koncentrationen rejält och skärper upp tankeförmågan, det är jag övertygad om. Den bakomliggande faktorn till vår förmåga att tänka brukar kallas ”G-faktorn”, vår generella intelligens. Olika tester samvarierar vilket då skulle ha sin förklaring i att det finns en bakomliggande förmåga, vår ”intelligens” som förklarar detta fenomen. När man mäter intelligensen gör man det ibland lite slarvigt med ett test som laddar väldigt högt i g-faktorn, men det är faktiskt lite bättre att använda sig av ett batteri av tester som man gör när man t.ex. mönstrar eller söker en officersutbildning. Tyvärr har intelligensforskningen ofta präglats av starka sociala och abstrakta konstruktioner och väldigt lite av naturvetenskaplig diciplin. På senare tid har dock naturvetare hittat in i den här forskningen, de har inte nöjt sig med att säga att ”G-faktorn” finns eller inte, utan istället på ett konkret och vetenskapligt sätt analyserat vad för typ av mätbara konstruktioner kan vi hitta i vår förmåga att hitta mönster i matriser eller siffror för den delen.

I en undersökning gjord av Israelisk flygvapnet visade det sig att personer som spelade spelet Space Fortress hade 33% större chans att klara av en pilotutbildning än de som inte gjorde det. Basket och hockeyspelare som tränar med olika program får en bättre ”spelintelligens” och blir därför mer framgångsrika. Studierna är många och råden ofta inget annat än sunt förnuft. Sov,ät,motionera, stressa inte, umgås med familj och vänner. Det är bra för hjärnans utveckling, men också TRÄNING AV HJÄRNAN. Men precis som med fysisk träning gäller det att ställa sig frågan: vad vill jag uppnå? Har du problem med matematik träna ditt arbetsminne och koncentration, släng in lite additionsträning under hög tidspress osv.

Träning motsäger inte det faktum att gener och avgör mycket, men gener tänker inte, de skapar strukturer som i de flesta fall påverkas av sin omgivning och belastning.